Το Πρόγραμμα Εργασίας που υλοποιεί η ΟΕΦ του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Παλαιοκήπου στο πλαίσιο των Καν. (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 για την τριετία 2015-18, περιλαμβάνει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την αναβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας και κατ’ επέκταση του παραγόμενου προϊόντος. Δεδομένου ότι στην περιοχή παράγεται το φημισμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ “Λέσβος”, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα ποιότητας και τήρησης των προδιαγραφών.

Για το λόγο αυτό, στις βασικές προτεραιότητες του Προγράμματος που ήδη είναι σε εξέλιξη, εντάσσεται ο συντονισμός και η ενίσχυση του έργου των 141 ελαιοκαλλιεργητών μελών της Οργάνωσης. Επιπλέον, εξίσου σημαντική είναι η προώθηση ενός μοντέλου καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής, την πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος και τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, μεταφοράς και αποθήκευσης της παραγωγής

Πρόκειται για παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικούς για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε ένα προϊόν που ήδη χαρακτηρίζεται για την ανώτερη ποιότητά του.


Οι δράσεις του Προγράμματος Εργασίας:

Ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε 141 ελαιοπαραγωγούς σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2/3 και ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος βιολογικής καλλιέργειας στο 40% της Ο.Ε.Φ.

Η ΟΕΦ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιοκήπου δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια της ελιάς ως πρώτη ύλη για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, θα εφαρμόσει ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Οι παραγωγοί ήδη εκπαιδεύονται σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1 και 2.2/3 με έμφαση στα οφέλη της συλλογικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας, της συλλογικής συγκομιδής, της αποθήκευσης, της επεξεργασίας και της εμπορίας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Παράλληλα, μέσα από το Πρόγραμμα Εργασίας εξασφαλίζεται γεωτεχνική υποστήριξη σε όσους παραγωγούς εκδηλώσουν ενδιαφέρον ένταξης σε καθεστώς βιολογικής γεωργίας. Θα αναπτυχθεί δηλαδή Σύστημα Βιολογικής Καλλιέργειας για το 40% των ελαιοπαραγωγών της Ο.Ε.Φ. που θα εφαρμόσουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα εκπαιδεύονται ετησίως σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την εγκατάσταση ενός βιολογικού ελαιώνα, τη διαμόρφωση μεγέθους και σχήματος στα ελαιόδεντρα, τον τρόπο άρδευσης, τον τρόπο διαχείρισης του εδαφοτάπητα, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία.

Έργα επίδειξης που αποσκοπούν στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος/εκπαιδεύσεις παραγωγών

Στη συγκεκριμένη δράση, υπολογίζονται ετησίως οι εκλυόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται στο χωράφι από το σύνολο των ελαιοπαραγωγών της ομάδας ΣΟΔ.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια με σκοπό:

την προώθηση αειφόρων προτύπων παραγωγής ελαιολάδου

την ενημέρωση για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σχετικές με τις δραστηριότητές τους κατά την παραγωγική
διαδικασία

την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος

την ορθή διαχείριση των αποβλήτων

Βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, συγκομιδής, παράδοσης και αποθεματοποίησης των ελιών πριν από τη μεταποίησή τους, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται από την αρμόδια εθνική αρχή

Με την προμήθεια του κατάλληλου γεωργικού εξοπλισμού για τους παραγωγούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

Παροχή τεχνικής βοήθειας στην παραγωγή, την ελαιουργική μεταποιητική βιομηχανία, στις επιχειρήσεις παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, τα ελαιοτριβεία και τα συσκευαστήρια σε θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα των προϊόντων

Με την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού.

Παροχή τεχνικής βοήθειας στην παραγωγή, την ελαιουργική μεταποιητική βιομηχανία, στις επιχειρήσεις παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, τα ελαιοτριβεία και τα συσκευαστήρια σε θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα των προϊόντων

Με την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού.

Ανάπτυξη & εφαρμογή συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας

Σε επίπεδο ελαιοτριβείου θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί εσωτερικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας το οποίο θα πιστοποιείται ετησίως σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 222005:2007.

Επιπλέον θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί ηλεκτρονικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου.

Τέλος πολύ σημαντικό κομμάτι για τη σωστή ιχνηλασιμότητα στο ελαιόλαδο είναι η παρακολούθηση της σε επίπεδο παραγωγού. Για το λόγο αυτό θα δοθεί σε παραγωγούς που συμμετέχουν και στην ολοκληρωμένη διαχείριση ειδικά σχεδιασμένο τετράδιο ιχνηλασιμότητας όπου θα καταγράφονται όλα τα κρίσιμα στοιχεία για την περαιτέρω ιχνηλασιμότητα.

Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων στο ελαιοτριβείο

H ΟΕΦ θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα και ασφάλεια του ελαιολάδου εφαρμόζει Συστήματα Διαχείρισης της Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 και Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου της.

Επιπλέον, στο πλαίσιο εφαρμογής του συστήματος και των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση στο προσωπικό της ΟΕΦ που σχετίζεται με το χειρισμό τροφίμων, στα ακόλουθα θέματα:

Βασικές αρχές υγιεινής των τροφίμων

Κανόνες Υγιεινής προσωπικού

Υποδομή και χώροι

Γενικές απαιτήσεις για χώρους παραγωγής τροφίμων

Ορθές Πρακτικές Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων

ΣΔΑΤ, Ανάπτυξη – εφαρμογή – αξιολόγηση – βελτίωση

Νομικό πλαίσιο περί υγιεινής τροφίμων

Επικοινωνιακές δράσεις

Με σκοπό την ταύτιση με την ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου και τη συνολική αναβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας όπως αυτά επιτυγχάνονται μέσα από τις δράσεις του Π.Ε., προβλέπονται στοχευμένες ενέργειες επικοινωνίας όπως η παρούσα ιστοσελίδα.

Skip to content